miércoles, 8 de julio de 2015

“Úuchben kool yetel u meyajta’al táankab: u táabal kuxtal yetel tojóolal” La milpa tradicional y el uso del traspatio: fuente de vida y salud.



Sinopsis:

Taalik u kuxtal maya wíniko’ob, yetel u chukáan úuchben ch’i’ilabkabilo’ob sijnáalo’ob tu búuj le lu’um ts’aba’an u k’aba’at mesoameericao, tu jach kanaj u k’ajóolto’ob benuka’aj k’abéetil ti’al u kuxtalo’ob le ba’lo’ob ba’pachmilo’ob’.

Ku ye’esk bix u meyajta’al kool yetel táankab, ti’al ka anchajak ya’ab ba’al jaantbil, yetel bix u yáantaj kool yetel táankab tak tu ja’abilo’ob sesenta, ti’al ka anchajak junp’éel chan ma’alob kuxtal t’u ch’í’ilabkabil j-meyjilo’ob k’áax. Le beetike, k’abéet ma’ u tu’ubul ti’ j-meyjil k’áax: jun’péel kaaj chan ma’alob u tséentikubae, junp’éel kaaj ma’ táan u sen p’e’elta’al tumen k’oja’anilo’ob.

Desde tiempos inmemoriales, las culturas mesoamericanas, entre estas, la maya yucateca, han estado en estrecha relación con el medio ambiente natural, lo que le permitió atesorar un cúmulo de conocimientos y experiencias para el uso integral de los recursos naturales.

En este libro se da a conocer el potencial alimenticio ofrecido por la milpa tradicional y el uso del traspatio, utilizados hasta los años sesenta del siglo pasado por las familias campesinas como fuentes generadoras de alimentos básicos de consumo para abatir en buena medida los problemas de alimentación y de salud: un pueblo bien alimentado es un pueblo sano.


No hay comentarios.:

Publicar un comentario